Kurser

Kurser

Standardkurserna är:
• Förarintyg
• Kustskepparintyg (skepparexamen)
• SRC (VHF)
• Utsjöskepparintyg
• Fartygsbefäl klass 8.

Förarintyg
Läs mer – anmäl
Detta är oftast grundkursen.
Du lär dig läsa sjökort, lägga ut kurser, väjningsregler mm. Det är saker du bör behärska för ett tryggt båtliv. Det finns ännu inget Båtkörkort men ovanstående är vad ett sådant kommer att innehålla.

Kustskepparintyg
Läs mer – anmäl
Kompletterar Förarintyget med fördjupningar, mörkernavigering mm. Det ger också en bra uppfräschning av kunskaperna från förarintyget. Kravet är att du har ett Förarintyg sedan tidigare. För att framföra en båt som är större än 12 x 4 m krävs Kustskepparintyg. Det är också ofta ett krav när man vill hyra båt utomlands.

SRC
Läs mer – anmäl
Denna kurs hette förut VHF dvs båtradio. VHF-radion är en billig säkerhet när du åker båt och för att få använda en sådan måste du ha ett SRC-intyg. Om du har ett gammalt VHF certifikat måste du byta till SRC om du har en modern radio.
Läs mer om SRC här

Utsjöskepparintyg
Läs mer – anmäl
Vill du segla lite längre så är detta rätt kurs. Här går man igenom saker som tidvatten, väderrapporter, utrustning mm. Många går denna kurs, inte för att de ska ge sig iväg ut på haven utan för att få en bättre förståelse för fenomen som tidvatten mm.

Kanalintyget
Läs mer – anmäl
Detta krävs för att åka på Europas kanaler. Du ska lära dig slå i regelverket CEVNI och du får ha med regelverket när du examineras.

Fartygsbefäl klass 8
Läs mer – anmäl
Detta är den lägsta nivån för dig som vill kunna köra kommersiellt. Det kan handla om att åka runt och bygga bryggor, köra sopor, fiskecharter mm. Kursen är ganska omfattande bla. med att kunna lagar mm. Du bör ha minst Förarintyget och du ska ha ett SRC-intyg. Kursen innefattar några praktiska delar, tex läkarundersökning, radarövning, brandövning mm. Det brukar vi kunna lösa.

Blå boken
Alla examineringar utom Fartygsbefäl förs in i en Intygsbok. Det registreras även på NFB (Nämden för båtlivsutbildning)

Andra kurser
Vi kan ge andra kurser och vi kan skräddarsy utbildningar. Astronomisk navigation, LRC, Radar mm hör till standardrepertoaren.